Kurtini, Ağaçören
Kurtini, Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
aksaray livası kayıtları incelndiğinde 1530 yılında dahi köyün adı kayıtlıdır.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya
Aksaray iline 60 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
- - Ali maraşlıoğlu
- 2004 - Ahmet Altundağ
- 1999 - murat kılıç
- 1994 -
- 1989 - ahmet altundağ
- 1984 -
uzun süre Idris Altuntaş Köyün Muhtarlıgını yapmıstır.
Muhtarlarımıza Teşekür ederiz, Kyümüzü Sahipsiz bırakmadıkları için
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Dış bağlantılar
* Yerelnet
* Aksaray, Kurtini
AKSARAY KURTİNİ KÖYLÜLERİNİN BULUŞMA NOKTASI
0 KÖYÜMÜZ HAKKINDA
29 Ağustos 2015 Cumartesi
Etiketler:
KÖYÜMÜZ HAKKINDA
0 KURTİNİ KÖYÜ HAKKINDA 2
Il : Aksaray
Ilçe : Ağaçören
Mahalle/Köy : Kurtini Köyü
Posta Kodu : 68600
AKSARAY AĞAçÖREN KURTİNİ KÖYÜ
Tarihi |
köyün geçmişi 450-500 yıl öncesine dayanmaktadır. Başbakanlık arşivinden sğlanan bilgiye göre, 1530 tarihli Ak-saray livası kayıtlarında kurd-ini şeklinde kayıtlıdır. bu tarihte komşu köylerden Ahurlu ve Oymağaç da kayıtlarda bulunmasına rağmen, hüsrev ve yenice köy kayıtlarda yoktur. köyün eski kuruluş yeri olan Akpınar daki eski mezarlıkta bunu desteklemektedir. köyün ismi de muhtemelen burada bulunan inlerden kaynaklanmaktadır. geçmişte birkaç köyle mera ve yayla sorunu olmasına rağmen bu gün bunlar unutulmuştur. Hacımahmutuşağı ile ortak kullanılan Ankara_adana asfaltı üzerindeki arazi yüzünden büyük kavgalar olmuş, Hacımahmutuşağı köyünden iki kişi ölmüştür. sonunda bu köy dava yoluyla tüm topraklara sahip olmuştur. |
Kültür |
Köyde tam bir Anadolu kültürü yaşantısı mevcuttur. meşhur Düğünlerde cirit oynanıp, güreş tutulduğu anlatılır. şimdiki düğünlerde maalesef böyle bir uygulama yoktur. Çocukluk oyunları; çelik çomak, sobe, arakesti gibi anadoluda yaygın oyunlardır.düğünler eskiden kadın erkek ayrı ayrı olmak üzere yapılırdı. düğünlerde başlıca oyun halaydır.halaylar davul zurna eşliğinde topluca oynanır. kadınlar kapalı mekanlarda def ile oynarlardı. köyün geçmişinde iz bırakan bir kaç olay olmuştur. bunlardan en acıklısı; keklik avına giden 3 kişiden ikisinin donarak ölmesidir. halk arasında etki yapan bir kaç olay daha vardır. . |
Coğrafya |
Alan 25 km²
Nüfus 245 [1] (2000) Rakım 1.200 metre Koordinatlar 38°44′18″K, 33°51′12″D Posta Kodu 68600 Alan Kodu 0382 Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi İl Aksaray İlçe Ağaçören Köy Muhtarı Ahmet Altundağ
Komşu köyler: Oymaağaç,sofular,hüsrev,eskiahurlu,yağmurhüyüğü.
Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer.
Tamamen mermerden oluşan çal dağı (1484 m yükseklik) bu köyün de sınırları içindedir.bu çal dağınıneteğinde bulunan birkaç köye ait geniş mera bulunmaktadır. Geçmişte zaman zaman mera sınırları yüzünden Hüsrev ve Oymaağaç köyleri ile ihtilaf oluşmuş, bir kaç kez köy kavgaları yapılmıştır.
|
İklim |
Nüfus |
Köyün hemen her hanesinden yurt dışında çalışan bulunmaktadır. Bu nedenle köy nufusunun büyük bölümünü kaybetmiştir. Yedi mahalleden oluşan köyün başlıca tanınmış grupları şöyledir.
gibi sülaler daha vardır.
Köy Oğuzların Üçok koluna bağlı Peçeneklerden oluşmaktadır. Köyün geçmişteki meşhurları:
|
Ekonomi |
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy arazisinin büyük bölümü kullanılmamaktadır.eskiden köy ekonomik girdilerinin çoğunluğunu yurt dışında bulunan aile fertlerinden sağlanırdı. artık bu ailelerin tamamına yakını şehirlere göç ettiğnden, köyün ekonomisi tamamen tarım ve hayvancışığa dayanmıştır. genç nufusun köyden ayrılması nedeniyle, tarım ve hayvancılık potansiyelinden de yeterli yarar sağlananamamaktadır. |
Muhtarlık |
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ahmet Altundağ
1999 - Murat Kılıç 1994 - Veli Alıcı 1989 - Murat Kılıç 1984 - Ahmet Altundağ
1984 öncesinde uzun süre İdris Altıntaş ,bir ara da Osman Yücel ve Mehmet Kılıç'da muhtarlık yapmıştır.
|
Altyapı |
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
|
Sağlık Evi
Yok Sağlık Ocağı Yok |
İlköğretim Okulu
Var / Faal Taşımalı Eğitim Yapılıyor |
PTT Şubesi
Yok PTT Acentası Yok |
Su Şebekesi
Var Kanalizasyon Var |
0 Kurtini Köyü Muhtalık İletişim Bilgileri
Etiketler:
Kurtini Köyü Muhtalık İletişim Bilgileri
Kurtini Köyü Muhtalık İletişim Bilgileri
Adı Soyadı
Telefonu
Cep Telefonu
Email Adresi
Güncelleyen:
Ziyaretçi
Yukarıdaki muhtar iletişim bilgileri, güncel olamayabilir. Şimdiki muhtarlık bilgilerini aşağıdaki iletişim formundan bize bildirdiğinizde bu sayfayı hemen güncelleyeceğiz.
0 Kurtini Aksaray Haritası
Etiketler:
KÖYÜMÜZÜN HARİTASI,
Kurtini Aksaray Haritası
0 aksaray kurtini köyü haritası
Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü Haritası için TIKLA
Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü Haritası Nasıl Kullanılır?
Şu an "Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü Haritası" sayfasındasınız. Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü haritasını farenizin sol tuşuyla tutarak yukarı-aşağı, sağa-sola hareket ettirebilirsiniz. Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü Google haritasını sol üstteki işaretlerden "+"ya basarak (ya da çif tıklayarak) büyütebilir, "-"ye basarak küçültebilirsiniz. Farenizin üzerinde, ortada bulunan tekerlek tuşunu ileri-geri hareket ettirerek de Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü haritasını büyütüp, küçültebilirsiniz. Sağ üstteki bölümden Aksaray Ağaçören Kurtini Köyü Google haritasını, uydu ya da arazi haritası olarak görüntüleyebilirsiniz.
Harita üzerinde sağ üst köşedeki Harita linki sadece karayolları haritasını, Uydu linki bakmakta olduğunuz bölgenin uydu görüntülerini ve coğrafi yapısını Karma modu ise hem karayollarını hem de coğrafi yapıyı birlikte gösterir. Yine aynı bölgedeki Arazi modu ise, haritadaki arazi yapısını görüntüler.
Harita üzerinde sağ üst köşedeki Harita linki sadece karayolları haritasını, Uydu linki bakmakta olduğunuz bölgenin uydu görüntülerini ve coğrafi yapısını Karma modu ise hem karayollarını hem de coğrafi yapıyı birlikte gösterir. Yine aynı bölgedeki Arazi modu ise, haritadaki arazi yapısını görüntüler.
0 KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 4
Etiketler:
KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 4,
KURTİNİ KÖYÜ,
videolar,
vidyolar
0 KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 4
Etiketler:
KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 4,
KURTİNİ KÖYÜ,
KURTİNİ VİDEO,
videolar,
vidyolar
0 KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 3
Etiketler:
iyy tasarım,
KÖYÜMÜZDEN KARELER VİDEO 3,
KURTİNİ KÖYÜ,
kurtini köyü vidyoları,
yasin yüksel
0 KÖYÜMÜZDEN KARELER(VİDEO)
Etiketler:
KÖYÜMÜZDEN KARELER(VİDEO),
kurtini köyü veysel yüksel,
kurtini köyü video,
kurtini köyünden veysel yüksel
0 VEFAT EDEN KÖYLÜLERİMİZ(VİDEO)
Etiketler:
fidan yüksel,
köylülerimizden vefat edenler,
KÖYÜMÜZDE VEFAT EDENLER,
kurtini köyü vefat edenler,
VEFAT EDEN KÖYLÜLERİMİZ
VEFAT EDEN KÖYLÜLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUZ..
VEFAT EDEN FİDAN YÜKSEL VE YETER YÜKSEL'E DUALARINIZI ESİRGEMEYİN
0 AKSARAY KURTİNİ KÖYÜ HAKKINDA
AKSARAY KURTİNİ KÖYÜ HAKKINDA
Tarihçe
Danişmendli'ler ve Anadolu Selçukluları döneminde, doğudan Anadoluya gelen Türkler,buralarda ki Bizanslıları sürmüşlerdir. bizanslılardan kalan meskenlere hemde meralara yeni Yerleşim merkezi kurdular. bunlardan biride 'eyüp' ilidir. Ortaköy bu bölgede bulunan köyün kalıntıları üzerine dizayn edilmiştir. kurtini köyü de bu sırada kurulmuştur. Daha sonra 1470 de İshak Paşa'nın Şereflikoçhisar ve Aksaray etrafıni Osmanlı hakimiyetine alması ile köyümüzde osmanlı hakimiyetine girmiştir. köyde Osmanlı son devri ve kurtuluş savaşında Yemen,Çanakkale ve yunan cephesinde çok sayıda şehit verilmiştir. vatanımız savunması için hiç bir fedakarlıktan kaçılmamıştır. köyün geçmişi 450-500 sene öncesine dayanmış olduğu belgelenmiştir de. Başbakanlık arşivinden sağlanan bilgiye göre,(aşağıdaki harita da) 1530 tarihli Ak-saray livası kayıtlarında kurd-ini şeklinde kayıtlıdır. bu tarihte komşu köylerden Ahurlu ve Oymağaç da kayıtlarda bulunmasına karşın , hüsrev ve yenice köy kayıtlarda yoktur. köyün eski kuruluş yeri olan Akpınar daki eski mezarlıkta bunu desteklemektedir.bu kabir taşlarının ne yazıkkı ki hiç birinde tarihe ışık tutacak yazı ve işaret bulunmamaktadır. köyün adı de muhtemelen burada bulunan inlerden kaynaklanmaktadır. geçmişte birkaç köyle mera ve yayla sorunu olduğu halde bu gün bunlar unutulmuştur. Hacımahmutuşağı ile ortak kullanılan Ankara-Adana asfaltı üstündeki arazi suratından büyük kavgalar olmuş, Hacımahmutuşağı köyünden iki şahıs ölmüştür. sonunda bu köy dava yoluyla bütün topraklara sahip olmuştur.Köyün alt bölümünden geçerek, Tuzgölü'ne dökülen Peçenek Özü deresi, buralara yerleşen ilk türklerin Peçenek olduklarını desteklemektedir.Köyde, köyün kuruluş yıllarına dek giden aile bulunmaması, köyün geçmişte dışardan göç aldığı, ilk yerleşen aile soylarının tükenmiş olduğu veya diğer yerlere göç ettiği muhtemeldir. mübadele yıllarına dek köyde birkaç rum aile de bulunmuş olduğu bilinmektedir.
Kuzeyinde Ağaçören Yağmurhüyüğü , Yeniceköy, ve güneyinde OYMAAĞAÇ ve Güve köyleri, batıda'ysa Peçenek deresi bulunmaktadır. Köy .Çal Tepesinin dibinde , Peçenek Deresinin üstünde bulunmaktadır.Yerleşim yerinden Peçenek Deresine doğru inen vadi tamamen yeşil alan olup bu bölgede bilhassa kayısılar,elma bahçeleri,üzüm bağları dikkat çeker. Köy bölgenin en yeşil alanı olup Köyün Türklerden de Yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair izle bulunmaktadır.Köyün çeşitli mevkilerindeki gayr-i islami motiflerle işlenmiş mermer taşların varlığı bunun en büyük çılgınlıdır.
Köyün tarihi'yle ilgili çok bilgi bulunmamakla birlikte ilk yerleşen Türklerin Anadoluya ilk gelen ve dini yaymak için gelen şahıslar olduğu söylenmektedir. Köyümüz 1989 senesine kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine bağlı iken aynı tarihte Aksarayın il olması üstüne Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınırları içerisine dahil edilmiştir. Köyün nüfusu öteki bölge köylerinde deki gibi her sene azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işci vermeyle başlayan göç daha sonra Aksaray ,Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizliği sebebiyle yönelmiştir.2010 yılı itibari ile köyde 40 civarında mesken bulunmaktadır. Nüfusun gittikçe azalması köyün ilköğretim okulunun kapanmasına neden olmuştur.Köyün camisinin inşaa tarihi 1957 dir. Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı köyümüzde yaygın bir biçimde yapılmakta olup, Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu ziraat imkânı mevcuttur.
Kültür
Köyde tam bir Anadolu kültürü yaşantısı mevcuttur. ünlü Düğünlerde cirit oynanıp, güreş tutulmuş olduğu anlatılır. şimdiki düğünlerde maalesef böyle bir uygulama yoktur. Çocukluk oyunları; çelik çomak, sobe, arakesti gibi anadoluda yaygın oyunlardır.düğünler eskiden hanım adam ayrı ayrı olmak üzere yapılırdı. düğünlerde başlıca oyun halaydır.halaylar davul zurna eşliğinde topluca oynanır . Hanımlar kapalı mekanlarda def ile oynarlardı. köyün geçmişinde iz bırakan birkaç olay olmuştur. bunlardan en acıklısı; keklik avına giden 3 (üç) kişiden ikisinin donarak ölmesidir. halk arasında tesir yapan birkaç olay daha vardır. . televizyonun henüz olmamış olduğu, radyonun kısıtlı olduğu döanemlerde, yaşlılar, bebeklere masal anlatır dı. başlıca bilinen halk masaılları akkavak kızı, tan tan babacık ve ibili dir. ek olarak tüm ülkede tanınan köroğlu, istek ile kamber,kerem ile aslı gibi destanlar yaşlılar tarafından anlatılır . Evlatlar da büyük ilgi'yle dinlerdi.
Coğrafya
köyün kururlmuş olduğu alan tam bir platodur. sırtını kılkıvrık tepesine yaslayan küyün bazı bölgelerinin isimlendirilmesi şöyledir. eskiahurlu'dan gelirken akyoldan önce Sülüğün Dere, Sofular tarafından gelirken peçenek deresi ve Hüsrevden gelen derenin karıştığı yere Çevlik ya da Çirçir denir. köyün doğusunda Akçeşme ve Kıran Yurdu denen 2 sulak yer vardır. Güneyde ise bağların bulunmuş olduğu Ak Topraklık ve Akpınarın Başı bulunur. bazı bölgeler Karahasan, Karahüseyin, Yaylak gibi isimlerlel de anılır. Genelde buralarda su vardır. Çamurludere, Öteyüz ve Yelealan gibi ziraat topraklarının bulunmuş olduğu yerlerde bulunur. içme ve ziraat suyu zengin sayılır.Akpınar da çıkan su geçmişte yüksek debiye sahip iken, zaman içinde azalmış,geçtiğimiz sene 2007 yapılan çalışmalar ile bu suyun kaynağına ulaşılarak, köy içme suyuna dahil olmuştur.
Alan 25 km²
Nüfus 245 [1] (2000)
Rakım 1 (bir) .200 metre
Koordinatlar 38°44′18″K, 33°51′12″D
Posta Kodu 68600
Alan Kodu 0382
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Aksaray
İlçe Ağaçören
Köy Muhtarı Ali Maraşlıoğlu
Aksaray iline 60 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır.
Komşu köyler: Oymaağaç,sofular,hüsrev,eskiahurlu,yağmurhüyüğü.
Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer.
Tamamen mermerden oluşan çal dağı (1484 m yükseklik) bu köyün de sınırları içerisindedir. bu çal dağınıneteğinde bulunan birkaç köye ait geniş mera bulunmaktadır. Geçmişte ara sıra mera sınırları suratından Hüsrev ve Oymaağaç köyleri'yle ihtilaf oluşmuş, birkaç defa köy kavgaları yapılmıştır.
İklim
Köyün iklimi, Karasal iklimi tesir alanı içindedir. Rakım yüksek olduğu için yağan kar uzun süre yerde kalır. Ancak eskiden yağan kar şimdi yağmamaktadır. Köyün iklimi ceviz.kayısı, kiraz gibi meyve ve her türlü sebze yetiştirmeye elverişlidir.
Ekonomi
Köyün ekonomisi ziraat ve hayvancılık hayvancılığa dayalıdır.
KAYNAK:http://bilgi-bilgi.com/kurtini_agacoren_turkiye_koy
i.Y.y Tasarım Sunar
İletişim için saatmeraki@hotmail.com