AKSARAY KURTİNİ KÖYLÜLERİNİN BULUŞMA NOKTASI

KURTİNİ KÖYLÜLERİMİZE SELAMLAR.SİTEDE YER ALAN YAZI VE RESİMLER TAMAMEN TOPLANARAK ALINMIŞTIR.EKONOMİK HİÇ BİR AMAÇ GÜDÜLMEKSİZİN SİTEMİZDE YER VERİLMİŞTİR.ANLAYIŞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

0 KURTİNİ

7 Eylül 2015 Pazartesi Etiketler:

 AKSARAY KURTİNİ KÖYÜ TARİHÇE

KURTİNİ TARİHÇESİ

 KURTİNİ KÜLTÜR

KURTİNİ KÜLTÜR



KURTİNİ COĞRAFYA



KURTİNİ İKLİM



KURTİNİ NÜFUS



KURTİNİ MUHTARLIK


0 KURTİNİ KÖYÜ MUHTARLIK HAKKINDA

Etiketler: ,

           
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Ali Maraşlıoğlu
2004 - Ahmet Altundağ
1999 - Murat Kılıç
1994 - Veli Alıcı
1989 - Murat Kılıç
1984 - Ahmet Altundağ
1984 öncesinde uzun süre İdris Altıntaş ,bir ara da Osman Yücel ve Mehmet Kılıç'da muhtarlık yapmıştır.

0 KURTİNİ KÖYÜ NÜFUS

KURTİNİ KÖYÜ NÜFUS


Yıllara göre köy nüfus verileri
2007165
2000245
1997280

Köyün hemen her hanesinden yurt dışında çalışan bulunmaktadır. Bu nedenle köy nufusunun büyük bölümünü kaybetmiştir. Yedi mahalleden oluşan köyün başlıca tanınmış grupları şöyledir.
  • Kurruklar
  • Fakının uşağı,
  • Köleli,
  • palazlı,
  • tiflisler,
  • apıllar,
  • karamevlütler,
  • kamberler ,
  • maraşlılar,
  • yunuslar
gibi sülaler daha vardır.
Köy Oğuzların Üçok koluna bağlı Peçenekler tarafından kurulmuş olması veya bir zamanlar bu bölgede yaşadıkları, buraya sahip oldukları ihtimal dahilindedir. bu köy ve birkaç köyden geçen Peçenek (Beçenek Özü deresi) bunun delilidir. . Köyün geçmişteki meşhurları:
  • Abdullah Maraşlı (paşa da derler).
  • Mehmet Karakaya (çaldede de derler),
  • Kara Ahmet,
  • İdris Altuntaş uzun süre muhtarlık yapmıştır,
  • Şevket Yücel,

0 KURTİNİ KÖYÜ İKLİM BİLGİSİ

                 KURTİNİ KÖYÜ İKLİM BİLGİSİ

                                    aksaray kurtini

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Rakım yüksek olduğu için yağan kar uzun süre yerde kalır. Ancak eskiden yağan kar şimdi yağmamaktadır. Köyün iklimi ceviz.kayısı, kiraz gibi meyve ve her türlü sebze yetiştirmeye elverişlidir.AKSARAY İKLİMİNE BENZER

0 KURTİNİ KÖYÜ COĞRAFYA

KURTİNİ KÖYÜ COĞRAFYA


köyün kururlduğu alan tam bir platodur. sırtını kılkıvrık tepesine yaslayan küyün bazı bölgelerinin adlandırılması şöyledir. eskiahurlu'dan gelirken akyoldan önce Sülüğün Dere, Sofular tarafından gelirken peçenek deresi ve Hüsrevden gelen derenin karıştığı yere Çevlik veya Çirçir denir. köyün doğusunda Akçeşme ve Kıran Yurdu denen iki sulak yer vardır. Güneyde ise bağların bulunduğu Ak Topraklık ve Akpınarın Başı bulunur. bazı bölgeler Karahasan, Karahüseyin, Yaylak gibi adlarlal da anılır. Genelde buralarda su vardır. Çamurludere, Öteyüz ve Yelealan gibi tarım topraklarının bulunduğu yerlerde bulunur. içme ve tarım suyu zengin sayılır.Akpınar da çıkan su geçmişte yüksek debiye sahip iken, zamanla azalmış,geçtiğimiz yıl 2007 yapılan çalışmalar ile bu suyun kaynağına ulaşılarak, köy içme suyuna katılmıştır.
Alan 25 km²
Nüfus 245 [1] (2000)
Rakım 1.200 metre
Koordinatlar 38°44′18″K, 33°51′12″D
Posta Kodu 68600
Alan Kodu 0382

Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Aksaray
İlçe Ağaçören
Köy Muhtarı Ali Maraşlıoğlu 
Aksaray iline 60 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır. Aksaray
Komşu köyler: Oymaağaç,sofular,hüsrev,eskiahurlu,yağmurhüyüğü.
Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer.
Tamamen mermerden oluşan çal dağı (1484 m yükseklik) bu köyün de sınırları içindedir.bu çal dağınıneteğinde bulunan birkaç köye ait geniş mera bulunmaktadır. Geçmişte zaman zaman mera sınırları yüzünden Hüsrev ve Oymaağaç köyleri ile ihtilaf oluşmuş, bir kaç kez köy kavgaları yapılmıştır.
Harita
KURTİNİ

0 KURTİNİ KÖYÜ KÜLTÜR

                                KURTİNİ KÜLTÜR                      

                                         
Köyde tam bir Anadolu kültürü yaşantısı mevcuttur. meşhur Düğünlerde cirit oynanıp, güreş tutulduğu anlatılır. şimdiki düğünlerde maalesef böyle bir uygulama yoktur. Çocukluk oyunları; çelik çomak, sobe, arakesti gibi anadoluda yaygın oyunlardır.düğünler eskiden kadın erkek ayrı ayrı olmak üzere yapılırdı. düğünlerde başlıca oyun halaydır.halaylar davul zurna eşliğinde topluca oynanır. kadınlar kapalı mekanlarda def ile oynarlardı. köyün geçmişinde iz bırakan bir kaç olay olmuştur. bunlardan en acıklısı; keklik avına giden 3 kişiden ikisinin donarak ölmesidir. halk arasında etki yapan bir kaç olay daha vardır. . televizyonun henüz olmadığı,radyonun kısıtlı olduğu döanemlerde, yaşlılar, çocuklara masal anlatır dı. başlıca bilinen halk masaılları akkavak kızı, tan tan babacık ve ibili dir. ayrıca tüm ülkede bilinen köroğlu, arzu ile kamber,kerem ile aslı gibi destanlar yaşlılar tarafından anlatılır. çocuklar da büyük ilgi ile dinlerdi.

0 KURTİNİ KÖYÜ TARİHÇESİ

                                                  KURTİNİ KÖYÜ TARİHÇESİ                                            

                                         
Danişmendli'ler ve Anadolu Selçukluları döneminde, doğudan Anadoluya gelen Türkler,buralarda ki Bizanslıları sürmüşlerdir. bizanslılardan kalan meskenlere hemde meralara yeni yerleşim merkezi kurdular. bunlardan biride 'eyüp' ilidir. Ortaköy bu bölgede bulunan köyün kalıntıları üzerine kurulmuştur.kurtini köyü de bu sırada kurulmuştur. Daha sonra 1470 de İshak Paşa'nın Şereflikoçhisar ve Aksaray çevresini Osmanlı hakimiyetine alması ile köyümüzde osmanlı hakimiyetine girmiştir. köyde Osmanlı son dönemi ve kurtuluş savaşında Yemen,Çanakkale ve yunan cephesinde çok sayıda şehit verilmiştir. vatanımız savunması için hiç bir fedakarlıktan kaçılmamıştır. köyün geçmişi 450-500 yıl öncesine dayandığı belgelenmiştir de. Başbakanlık arşivinden sağlanan bilgiye göre,(aşağıdaki harita da) 1530 tarihli Ak-saray livası kayıtlarında kurd-ini şeklinde kayıtlıdır. bu tarihte komşu köylerden Ahurlu ve Oymağaç da kayıtlarda bulunmasına rağmen, hüsrev ve yenice köy kayıtlarda yoktur. köyün eski kuruluş yeri olan Akpınar daki eski mezarlıkta bunu desteklemektedir.bu mezar taşlarının ne yazıkkı ki hiç birinde tarihe ışık tutacak yazı ve işaret bulunmamaktadır. köyün ismi de muhtemelen burada bulunan inlerden kaynaklanmaktadır. geçmişte birkaç köyle mera ve yayla sorunu olmasına rağmen bu gün bunlar unutulmuştur. Hacımahmutuşağı ile ortak kullanılan Ankara-Adana asfaltı üzerindeki arazi yüzünden büyük kavgalar olmuş, Hacımahmutuşağı köyünden iki kişi ölmüştür. sonunda bu köy dava yoluyla tüm topraklara sahip olmuştur.Köyün alt kısmından geçerek, Tuzgölü'ne dökülen Peçenek Özü deresi, buralara yerleşen ilk türklerin Peçenek olduklarını desteklemektedir.Köyde, köyün kuruluş yıllarına kadar giden aile bulunmaması, köyün geçmişte dışardan göç aldığı, ilk yerleşen aile soylarının tükendiği veya başka yerlere göç ettiği muhtemeldir. mübadele yıllarına kadar köyde birkaç rum aile de bulunduğu bilinmektedir.

0 İLETİŞİM

                                         İLETİŞİM
                                      


                 ysn34ysn34@hotmail.com

  AKSARAY KURTİNİ KÖYÜ WEB SİTESİ

Sitemiz Saygıdeğer hemşerilerimizin katkılarıyla büyüyecektir.Destekleriniz için Teşekkürler.

Aksaray Kurtini Köyü
                                 

0 KÖYÜMÜZÜN HAVA DURUMU

4 Eylül 2015 Cuma Etiketler: , ,

Aksaray Agaçören Kurtini Köyü Hava Durumu
Kurtini; Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı olan Kurtini köyü için Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Tarafından Ölçülüp Bildirilen hava durumu tahmini bilgileri yukarıdaki gibidir.
Lütfen hava durumu bilgilerinin uydu görüntülerinden alınarak oluşturulan bir tahmin olduğunu unutmayınız.
Hava durumu Kurtini Köyünde hava durumu, Aksaray ili. Haftalık hava durumu , Aksaray ili. Bugünkü Hava Durumu Kurtini Köyü köyünde hava durumu, Ağaçören ilçesi, Kurtini Köyü Muhtarlığı Hava Durum Raporu, Aksaray Ağaçören Kurtini köyü hava durumu

0 KURTİNİ TARİHÇESİ

KURTİNİ TARİHÇESİ

AKSARAY AĞAçÖREN KURTİNİ KÖYÜ
Tarihi
köyün geçmişi 450-500 yıl öncesine dayanmaktadır. Başbakanlık arşivinden sğlanan bilgiye göre, 1530 tarihli Ak-saray livası kayıtlarında kurd-ini şeklinde kayıtlıdır. bu tarihte komşu köylerden Ahurlu ve Oymağaç da kayıtlarda bulunmasına rağmen, hüsrev ve yenice köy kayıtlarda yoktur. köyün eski kuruluş yeri olan Akpınar daki eski mezarlıkta bunu desteklemektedir. köyün ismi de muhtemelen burada bulunan inlerden kaynaklanmaktadır. geçmişte birkaç köyle mera ve yayla sorunu olmasına rağmen bu gün bunlar unutulmuştur. Hacımahmutuşağı ile ortak kullanılan Ankara_adana asfaltı üzerindeki arazi yüzünden büyük kavgalar olmuş, Hacımahmutuşağı köyünden iki kişi ölmüştür. sonunda bu köy dava yoluyla tüm topraklara sahip olmuştur.

Kültür
Köyde tam bir Anadolu kültürü yaşantısı mevcuttur. meşhur Düğünlerde cirit oynanıp, güreş tutulduğu anlatılır. şimdiki düğünlerde maalesef böyle bir uygulama yoktur. Çocukluk oyunları; çelik çomak, sobe, arakesti gibi anadoluda yaygın oyunlardır.düğünler eskiden kadın erkek ayrı ayrı olmak üzere yapılırdı. düğünlerde başlıca oyun halaydır.halaylar davul zurna eşliğinde topluca oynanır. kadınlar kapalı mekanlarda def ile oynarlardı. köyün geçmişinde iz bırakan bir kaç olay olmuştur. bunlardan en acıklısı; keklik avına giden 3 kişiden ikisinin donarak ölmesidir. halk arasında etki yapan bir kaç olay daha vardır. .

Coğrafya

köyün kururlduğu alan tam bir platodur. sırtını kılkıvrık tepesine yaslayan küyün bazı bölgelerinin adlandırılması şöyledir. eskiahurlu'dan gelirken akyoldan önce Sülüğün Dere, Sofular tarafından gelirken peçenek deresi ve Hüsrevden gelen derenin karıştığı yere Çevlik veya Çirçir denir. köyün doğusunda Akçeşme ve Kıran Yurdu denen iki sulak yer vardır. Güneyde ise bağların bulunduğu Ak Topraklık ve Akpınarın Başı bulunur. bazı bölgeler Karahasan, Karahüseyin, Yaylak gibi adlarlal da anılır. Genelde buralarda su vardır. Çamurludere, Öteyüz ve Yelealan gibi tarım topraklarının bulunduğu yerlerde bulunur. içme ve tarım suyu zengin sayılır.Akpınar da çıkan su geçmişte yüksek debiye sahip iken, zamanla azalmış,geçtiğimiz yıl 2007 yapılan çalışmalar ile bu suyun kaynağına ulaşılarak, köy içme suyuna katılmıştır.
Alan 25 km² 
Nüfus 245 [1] (2000) 
Rakım 1.200 metre
Koordinatlar 38°44′18″K, 33°51′12″D 
Posta Kodu 68600 
Alan Kodu 0382 

Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi 
İl Aksaray 
İlçe Ağaçören 
Köy Muhtarı Ahmet Altundağ 
Aksaray iline 60 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır. Aksaray
Komşu köyler: Oymaağaç,sofular,hüsrev,eskiahurlu,yağmurhüyüğü.
Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer.
Tamamen mermerden oluşan çal dağı (1484 m yükseklik) bu köyün de sınırları içindedir.bu çal dağınıneteğinde bulunan birkaç köye ait geniş mera bulunmaktadır. Geçmişte zaman zaman mera sınırları yüzünden Hüsrev ve Oymaağaç köyleri ile ihtilaf oluşmuş, bir kaç kez köy kavgaları yapılmıştır.
Harita
Uydu görüntüsü

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Rakım yüksek olduğu için yağan kar uzun süre yerde kalır. Ancak eskiden yağan kar şimdi yağmamaktadır. Köyün iklimi ceviz.kayısı, kiraz gibi meyve ve her türlü sebze yetiştirmeye elverişlidir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007165
2000245
1997280
Köyün hemen her hanesinden yurt dışında çalışan bulunmaktadır. Bu nedenle köy nufusunun büyük bölümünü kaybetmiştir. Yedi mahalleden oluşan köyün başlıca tanınmış grupları şöyledir.
  • Kurruklar
  • Fakının uşağı,
  • Köleli,
  • palazlı,
  • tiflisler,
  • apıllar,
  • karamevlütler,
  • kamberler ,
  • maraşlılar,
  • yunuslar
gibi sülaler daha vardır.
Köy Oğuzların Üçok koluna bağlı Peçeneklerden oluşmaktadır. Köyün geçmişteki meşhurları:
  • Abdullah Maraşlı (paşa da derler).
  • Mehmet Karakaya (çaldede de derler),
  • Kara Ahmet,
  •  

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy arazisinin büyük bölümü kullanılmamaktadır.eskiden köy ekonomik girdilerinin çoğunluğunu yurt dışında bulunan aile fertlerinden sağlanırdı. artık bu ailelerin tamamına yakını şehirlere göç ettiğnden, köyün ekonomisi tamamen tarım ve hayvancışığa dayanmıştır. genç nufusun köyden ayrılması nedeniyle, tarım ve hayvancılık potansiyelinden de yeterli yarar sağlananamamaktadır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ahmet Altundağ 
1999 - Murat Kılıç 
1994 - Veli Alıcı 
1989 - Murat Kılıç 
1984 - Ahmet Altundağ
1984 öncesinde uzun süre İdris Altıntaş ,bir ara da Osman Yücel ve Mehmet Kılıç'da muhtarlık yapmıştır.

Altyapı
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 


 


 


 
Sağlık Evi
Yok 
Sağlık Ocağı
Yok
İlköğretim Okulu
Var / Faal 
Taşımalı Eğitim Yapılıyor
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Var 
Kanalizasyon
Var

0 KÖYÜMÜZDEN KARELER YOL


0 KÖYLÜLERİMİZDEN RESİMLER

ılarınızla genişleyere büyüyecektir.
1.jpg
10.jpg
100.jpg
1000.jpg
103.jpg
104.jpg
107.jpg
11.jpg
12.jpg
130.jpg
131.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
19083b60597441.jpg
2.jpg
20.jpg
201.jpg
202.jpg
203.jpg
204.jpg
205.jpg
223.jpg
224.jpg
26.jpg
29610002.jpg
29610014.jpg
29610016.jpg
29610017.jpg
3.jpg
32 (1).jpg
4.jpg
40.jpg
41.jpg
59900_.jpg
6.jpg
7.jpg
701.jpg
702.jpg
703.jpg
8918884[1].jpg
89900_116884824_10_04_132.jpg
abdul.jpg
adile.jpg
ahmet altuntas.jpg
ahmet.jpg
akcesme.jpg
aktopraklik.jpg
aktoprakliktan.jpg
akyaol.jpg
alad.jpg
ali acikel.jpg
ali.jpg
alidede.jpg
aliihsan.jpg
altan.jpg
altun.jpg
altuntaslar.jpg
apillar.jpg
apillarin bagindan.jpg
arefealtundag.jpg
arif.jpg
arkac.jpg
asir.jpg
bambil.jpg
bayrammaras.jpg
bek.jpg
bekirmaras.jpg
caminin.jpg
camininonunden.jpg
cengizkli.jpg
cercidayim.jpg
cigdem.jpg
circirden.jpg
coku.jpg
dadali.jpg
dedekafadar.jpg
delizalka.jpg
dravn.jpg
dudu.jpg
dugun.jpg
ercan.jpg
erol.jpg
eski[1].jpg
eyup.jpg
f0to54.jpg
faik.jpg
fehmi.jpg
foto1.jpg
foto2.jpg
foto20.jpg
foto222.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto51.jpg
foto52.jpg
foto53.jpg
foto55.jpg
foto58.jpg
foto60.jpg
foto66.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg
gariposman.jpg
habib.jpg
habibe.jpg
haciali.jpg
hacialiailesi.jpg
hacikarakas.jpg
hacimehmet.jpg
haciomarin.jpg
haciosman.jpg
haciveli.jpg
hacivelivedavut.jpg
haciveyakup.jpg
halil veno.jpg
hamide.jpg
hasanhuseyin.jpg
hassuk.jpg
hatip.jpg
hikmet sahin.jpg
hursit.jpg
huseyin.jpg
idris.jpg
idris2.jpg
ilhan.jpg
ilkokul.jpg
imam.jpg
img_0014[1].jpg
ismail altyndag.jpg
ismet2.jpg
ismet5.jpg
izzet.jpg
jandarmaninmehmet.jpg
kadiron.jpg
kafadar.jpg
karaahmet.jpg
karakas.jpg
karakaya.jpg
karakaya1.jpg
kasim[1].jpg
kerim1.jpg
kerim10-crop.jpg
kerim11-crop.jpg
kerim12-crop.jpg
kerim2.jpg
kerim5.jpg
kerim6.jpg
kerim7.jpg
kerim8.jpg
kerim9.jpg
kifayet.jpg
kiyafet.jpg
kiymaf.jpg
kiymet[1].jpg
koleli.jpg
koy.jpg
koyden aktop.jpg
kurtin3.jpg
kurtini1.jpg
kurtini111.jpg
kurtini2.jpg
kurtinibaglari.jpg
kurtinide.jpg
kurtuni.jpg
mahmathavvamaras.jpg
mahmutmaraslioglu.jpg
maraslidurubu.jpg
marasligrubu.jpg
marasligrubu2.jpg
memmet.jpg
meradan.jpg
mesli.jpg
mevlit.jpg
mevlut.jpg
minaredenkoy.jpg
mumtaz.jpg
musa.jpg
mustafa altuntas.jpg
mustafa ve meryem.jpg
muzaffer.jpg
nihat.jpg
okul.jpg
okuldan kas.jpg
onder.jpg
osmanacikel.jpg
pasa.jpg
ramazan.jpg
remzi.jpg
resim.jpg
resim1.jpg
resim2.jpg
resim4.jpg
resim5.jpg
resim6.jpg
resim7.jpg
sabankarakas.jpg
sadik.jpg
sait.jpg
salim.jpg
sari.jpg
sefa.jpg
sefika.jpg
sertkan.jpg
servet.jpg
servetkoca.jpg
servett.jpg
seyfaliyildiz.jpg
seyfullah.jpg
siddika.jpg
sokununbasindan.jpg
suayip.jpg
suleyman.jpg
suleymanaltundag.jpg
uckopruden.jpg
uckopruden1.jpg
uzeyir.jpg
vahti.jpg
veli.jpg
yasadedem.jpg
yaylaktan kurtini.jpg
yonusal.jpg
yonuslardan.jpg
yonuzlarsulalesi.jpg
yonuzlartakimi[1].jpg
yucel1.jpg
yucel2.jpg
yucel3.jpg
yucel4.jpg
yucel5.jpg
yucelller.jpg
yunus hoca.jpg
yunus1.jpg
yunushoca.jpg
yunushoca1.jpg
yunuslar1.jpg
yunuslar2.jpg
yunuslar3.jpg
yusuf[1].jpg
yy1 (1).jpg
yy1 (2).jpg
yy4 (2).jpg
yy4.jpg
yy5.jpg
zeliha.jpg
zeynepp.jpg
zirti.jpg




KAYNAK:http://www.kurtinikoyu.com/kurtini/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

i.Y.y Tasarım Sunar

İletişim için saatmeraki@hotmail.com
 
AKSARAY KURTİNİ KÖYÜ © 2010 | Designed by My Blogger Themes | Blogger Template by Social Bookmarking | Premium Theme